تحلیلی بر تعریف دانش استیفا و بررسی جایگاه آن در متون تاریخی و ادب فارسی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار گروه آموزش زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران،

چکیده

این پژوهش بر آن است تا با روش مطالعۀ کتابخانه‌ای و با توجه به اسناد و نسخه‌های خطی که به قلم خود مستوفیان تحریر شده‌است تعریفی جامع و دقیق‌ از اصطلاح استیفا ارائه کند، و همچنین با توجه به شواهدی که از این نوع اصطلاحات در متون ادبی به‌کار رفته‌است به واکاوی ضرورت پرداختن به این دست اصطلاحات و نکات مهم در تحلیل و تعریف آن‌ها از جمله ذکر جزئیات بیشتری که جهت دریافت معنایی جامع و مانع بایسته است، همچنین توجه به مسائل تاریخی و جغرافیایی در تمایز معنای آن‌ها و جایگاه و اهمیتشان در متون تاریخی و ادب فارسی بپردازد. در نتیجه در تعریف «استیفا» باید گفت در لغت به معنی حق یا مال خود را تمام‌و‌کمال گرفتن، و یا حق چیزی را کامل ادا کردن است و در اصطلاح، دانشِ قوانینی‌ است که مستوفیان با آن دخل‌وخرج‌ اموال دیوان‌ و کیفیت و کمیت محاسبات آن را معلوم می‌کردند و اسناد و دفاتر مالی و آماری مملکت را مطابق آن قوانین می‌نوشتند. این عمل در محلی به نام دیوان استیفا انجام می‌شد و به متصدی آن مستوفی می‌گفتند. به عبارتی امور نگارش دیوانی و دبیری، در ادوار گذشته به دو بخش اصلی تقسیم می‌شد: ۱. ترسل؛ 2. استیفا.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

An analysis on the definition of the knowledge of Accountancy and its place in Persian historical and literary texts

نویسنده [English]

  • Nafiseh Irani
Assistant Professor, Department of Persian Language and Literature Education, Farhangian University, Tehran, Iran
چکیده [English]

Accountancy in the word means to take one's right or property completely, or to fulfill the right of something completely, and in the term, it is the knowledge of the laws with which the state accountant used to determine the income and expenditure of the property of the court and the quality and quantity of its calculations, and financial documents and books. And they wrote the country's statistics according to those rules. This work was done in a place called Accountancy office and the person in charge was called state accountant. In other words, the affairs of court and secretarial writing were divided into two main parts in the past periods: 1. Letter Writing; 2. Accountancy.
This research aims to provide a comprehensive and accurate definition of the term Accountancy with the method of library study and according to the documents and manuscripts written by state accountants himself. Also, according to the evidence of these terms used in literary texts, to analyze the necessity of dealing with such terms, important points in their analysis and definition, and their place and importance in Persian historical and literary texts.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Accountancy
  • Accountancy terms
  • historical texts
  • state accountant
  • Persian literature